Top 10 Mold Testing Questions

May 18th, 2015

These are the top 10 questions you need to ask before hiring a mold testing company to perform a mold testing service.

1. Who will perform the mold testing?

Is the mold testing technician certified and trained to do a mold testing? Has the mold testing technician completed at least 1000 or more mold testing services? Is mold testing your comanies primary business?

ABM Environmental’s Answer: ABM Environmental will send senior environmental professional who is trained and certified to do mold testing and will have experience performing at least 2000 mold testing services. Mold assessments and mold testing is ABM Environmental’s primary business.

2. Is the mold testing non-destructive and non-invasive?

Are you going to remove walls or other building materials during the mold testing that will require repair after the mold testing?  Can you provide a non-destructive and non-invasive mold testing service that will still be able to properly assess the building for mold?

ABM Environmental’s Answer: Our mold testing services are non-invasive and non-destructive. We use sophisticated equipment that does not require removal of walls or other building materials to test for mold.

3. Are your mold testing services confidential and discrete?

Does the mold testing technician show up with a marked vehicle that will let my neighbors know I am having a mold testing done? Do you provide a confidential mold testing report that is not released to anyone other than the client unless permission is granted to release the mold testing report?

ABM Environmental’s Answer: We only use unmarked vehicles and our mold testing services are discrete. Your neighbors do not need to know you are having mold testing completed. We do not release the mold testing reports to anyone without the clients permission first.

4. How much will the mold testing service cost?

Can you quote me a fixed price for the mold testing? Does your mold testing cost quoted include all fees? Are you going to add additional fees once you show up for the mold testing?

ABM Environmental’s Answer: All are mold testing services are quoted as a fixed price. There are never extra charges added when onsite or after. The price we quote prior to the mold testing is the price you pay.

5. How quick can you do my mold testing?

When can you do the mold testing? Can I get the mold testing done in the next 1 to 2 days? Are you going to show up for the mold testing on time? Can you provide an exact time you will perform the mold testing so I don’t have to wait around all day for the mold testing technician?

ABM Environmental’s Answer: We can normally provide a mold testing service within 1 to 2 business days of you calling us and setting up an appointment. We always set up a specific time to do the mold testing and we show up on time.

6. How quick do I get my results and report from the mold testing?

Are you going to send a mold testing report after the mold testing is complete? When will the mold testing report be sent? Will I get the mold testing report within 1 business day of the mold testing lab results being ready?

ABM Environmental’s Answer: For a mold testing service we will provide a mold assessment report within 1 business day of the mold testing lab results being ready.

7. What equipment will you use for the mold testing?

Does the mold testing technician have proper mold testing equipment such as a calibrated bio pump, bio tape slides, spore trap cassettes, non-invasive moisture meters, a humidity meter?

ABM Environmental’s Answer: We use state of the art mold sampling equipment, spore traps to capture the mold spores from the air, bio tape slides to collect mold spores from surfaces and submit samples under chain of custody to a third party labs to make sure the testing is the most accurate possible without cross contamination. 

8. Can you provide other complimentary services other than mold testing?

If I have a mold problem after the mold testing can your company help with the mold problem? Does your company provide mold removal services? Can you provide other types of air quality assessment services if I want a more comprehensive air quality assessment?

ABM Environmental’s Answer: We can provide a range of mold removal services if required and a more comprehensive air quality assessment including many other common air contaminants.

9. As a mold testing company are you accredited with the Better Business Bureau?

Does your company have BBB accreditation as a mold testing company? Does your company have an A+ rating with the BBB as a mold testing company?

ABM Environmental’s Answer: We are fully accredited with the BBB as long time members and have an A+ rating.

10. Are the mold samples collected for mold testing analysed by an accredited third party laboratory?

Are mold samples analysed by a local accredited third party laboratory who specialized in mold analyses? Are mold samples collected using calibrated equipment? Do you use spore traps to test mold spore types in the air which identifies the mold type by mold group including the more toxic species such as Stachybotrys (toxic black mold)?

ABM Environmental’s Answer: All our mold samples go to a local third party laboratory that specialize in mold analysis. We provide a certificate of laboratory analysis with all mold testing services. We use spore traps to test the air for mold spore types which identifies the mold type by mold group including the more toxic species such as Stachybotrys (toxic black mold).

If you need mold testing in your home or workplace ABM Environmental can help. Call us for a phone consultation at (604) 568-5177 or fill out the Online Assessment Form to receive more information. See Mold Inspections & Testing to learn more about the ABM Environmental mold testing process.

ABM Environmental mold testing service areas include Abbotsford, Burnaby, Chilliwack, Coquitlam, Delta, Langley, Maple Ridge, Mission, New Westminster, North Vancouver, Pitt Meadows, Port Coquitlam, Port Moody, Richmond, Squamish, Surrey, Vancouver, West Vancouver, Whistler and White Rock.

 

Carbon Monoxide Air Quality Testing

May 18th, 2015

Here are some things you should know about carbon monoxide and carbon monoxide indoor air quality testing. Knowing carbon monoxide levels can be an important part of indoor air quality testing.

Carbon monoxide (CO) is a colourless, odourless gas that is produced by the combustion of carbon based materials. Sources of carbon monoxide in indoor air include gas and oil appliances such as furnaces and fire places, vehicles, tobacco smoke and the infiltration of carbon monoxide in polluted outdoor air. Carbon monoxide is common indoor air quality contaminant in residential buildings and the workplace.

Often people assume their carbon monoxide is at safe levels because they have a carbon monoxide detector. Carbon monoxide detectors are designed to go off only when carbon monoxide levels are at very high concentrations. They are not designed to monitor air quality for carbon monoxide. They provide a warning if levels become life threatening but rarely will warn you at lower levels, even though the lower levels can cause respiratory problems, headaches and other symptoms. These lower levels are a common indoor air quality problem.

Some of the standards for carbon monoxide levels include current WorkSafeBC (OH&S Part 5) maximum allowable eight hour exposure levels for the work place is 25 ppm. The American Society of Heating, Refrigeration and Air Conditioning Engineers (ASHRAE) standards ASHRAE 62-1989 “Ventilation of Acceptable Indoor Air Quality” lists carbon monoxide levels of 5 ppm as having the potential to cause complaints in a non-industrial establishment. Health Canada Exposure Guidelines section 4.A.3 acceptable short-term exposure ranges for carbon monoxide £ 11 ppm – eight-hour average concentration £ 25 ppm – one-hour average concentration.

If want to make sure you have good indoor air quality in your home or workplace carbon monoxide should be monitored. ABM Environmental can help with carbon monoxide testing or other more comprehensive air quality testing services. Call us for a phone consultation at (604) 568-5177 or fill out the Online Assessment Form to receive more information. See Indoor Air Quality to learn more about the ABM Environmental indoor air quality testing services.

ABM Environmental carbon monoxide indoor air quality testing service areas include Abbotsford, Burnaby, Chilliwack, Coquitlam, Delta, Langley, Maple Ridge, Mission, New Westminster, North Vancouver, Pitt Meadows, Port Coquitlam, Port Moody, Richmond, Squamish, Surrey, Vancouver, West Vancouver, Whistler and White Rock.

Top 10 Attic Mold Removal Questions

May 17th, 2015

These are the top 10 questions you need to ask before hiring a mold removal company to perform a attic mold removal service in Metro Vancouver.

1.  Can you assess what caused the mold growth in the attic?

Can you provide a comprehensive assessment of the attic to determine the extent of the attic mold growth and what is causing it? Can you provide solutions to solve the attic mold problem and its causes permanently?

ABM Environmental’s Answer: ABM Environmental can provide a comprehensive attic assessment which includes evaluation of the attic ventilation systems, evaluation of air leakage and seals in the attic, evaluation of fan ducting, moisture and humidity measurements and the extent of the mold growth in the attic or other areas. Our evaluations will always determine the root cause of the attic mold problem and provide solutions to fix the problem and prevent it from coming back.

2. Is your company experienced with attic mold removal?

How many attic mold removal jobs have you performed? Is mold removal your companies primary business?

ABM Environmental’s Answer: ABM Environmental will send a senior project manger who is trained and certified to perform mold removal and will have experience performing 100s attic mold removal projects. Performing mold removal is ABM Environmental’s primary business.

3. Do you have proper insurance to perform attic mold removal?

Do you have liability insurance including pollution liability and general liability to perform mold removal?  Are you registered with WorkSafeBC and covered as a mold removal company?

ABM Environmental’s Answer: ABM Environmental has pollution liability insurance (specialty mold removal insurance) and general liability insurance for mold removal work. We are registered and insured through WorkSafeBC as a mold removal company.

4.  Are your attic mold removal services confidential and discrete?

Does the company vehicles have advertising or company logos that will let my neighbours know I am having mold removal done? Do you provide a confidential service where information is not released to anyone other than the client unless permission is granted to release the information?

ABM Environmental’s Answer: We only use unmarked vehicles and our mold removal work is discrete and confidential. Your neighbours do not need to know you are having mold removal work done. We do not release the mold removal information to anyone without the client’s permission first.

5. How much will the attic mold removal service cost?

Can you quote me a fixed price for the attic mold removal? Does your attic mold cost quoted include all fees? Are you going to add additional fees once you show up for the mold removal?

ABM Environmental’s Answer: All our attic mold removal services are quoted as a fixed price. There are never extra charges added when onsite or after for the scope of work we quoted on. The price we quote prior to the attic mold removal is the price you pay.

6. When can you do the attic mold removal?

How quick can you do my attic mold removal? Can I get the attic mold removal done in the next 1 to 2 weeks? Are you going to show up for the attic mold removal on time? Can you provide a specific time you will perform the attic mold removal so I don’t have to wait around all day for someone to show up?

ABM Environmental’s Answer: We can normally provide an attic mold removal service within 1 to 2 weeks of you setting up an appointment. We always set up a specific time to start the work and finish on time usually the same day. 

7. Do you use safe and non-toxic chemicals for attic mold removal?

Are you going to use toxic chemicals when performing the attic mold removal? Is my family going to be at risk from poisons or insecticides used to remove the mold in the attic?

ABM Environmental’s Answer: ABM Environmental only uses safe and non-toxic chemicals when completing mold removal work. We use hydrogen peroxide based mold cleaners which are safe and non-toxic and silver ion based sealants which are also safe and non-toxic. All areas where the mold removal work is being performed are contained off as an extra precaution to keep occupants safe. 

8. Will the mold come back after the attic mold removal is performed?

Does the mold come back after the mold removal is complete? Will you apply a protective mold resistant coating to prevent mold regrowth?

ABM Environmental’s Answer: After the mold is cleaned ABM Environmental applies a special silver-ion based sealant in the attic to prevent moisture and humidity from absorbing into the materials. The sealant also provides a permanent mold resistant barrier to prevent mold re-growth. Since the coating uses silver as its active ingredient (silver is a natural antimicrobial) it is safe and non-toxic. 

9. As a mold removal company are you accredited with the Better Business Bureau?

Does your company have BBB accreditation as a mold removal company? Does your company have an A+ rating with the BBB as a mold removal company?

ABM Environmental’s Answer: ABM Environmental is fully accredited with the BBB as long time members and we have an A+ rating.

10.  After the work is complete can you provide documentation and a warranty?

Can you provide documentation the work is complete and that you are Certified Mold Remediation Company? When I sell my house will the buyer be satisfied the work was completed properly by a qualified company?

ABM Environmental’s Answer: ABM Environmental is a Certified Mold Remediation Company. We provide full documentation of the work completed with all our mold removal projects including a written warranty. 

If you have a attic mold problem in your single family home or strata building ABM Environmental can help. Call us for a phone consultation at (604) 568-5177 or fill out the Online Assessment Form to receive more information. See Attic Mold Remediation to learn more about our remediation process or  Mold Inspections & Testing to learn more about the ABM Environmental mold inspection process.

ABM Environmental mold inspection and attic mold removal service areas include Abbotsford, Burnaby, Chilliwack, Coquitlam, Delta, Langley, Maple Ridge, Mission, New Westminster, North Vancouver, Pitt Meadows, Port Coquitlam, Port Moody, Richmond, Squamish, Surrey, Vancouver, West Vancouver, Whistler and White Rock.

 

Carbon Dioxide Testing

May 17th, 2015

Many people ask why do I need my carbon dioxide tested as part of an indoor air quality assessment? Carbon dioxide (CO₂) testing is an important part of an indoor air quality assessment because it tells us how much fresh air is in the building. If you do not have enough fresh air you will likely have poor air quality and high levels of carbon dioxide. When we are dealing with offices or other buildings that rely on an HVAC system to bring in fresh air carbon dioxide monitoring is critical in determining if there is adequate fresh air in the building for the level of occupancy. A lack of fresh air along with elevated carbon dioxide levels can lead to people feeling tired or lethargic. In more severe cases it can lead to sick building syndrome.

In the workplace carbon dioxide levels are very important and regulated by WorkSafeBC. For carbon dioxide normally outdoor levels are about 350 ppm, but they may be higher in some urban areas. WorksafeBC states ambient levels can be assumed to be 350 ppm unless established otherwise. WorksafeBC references the American Society of Heating and Refrigeration and Air Conditioning Engineers ASHRAE guidelines in Section 4.72 of the OH&S regulation. Carbon dioxide is not considered by WorkSafeBC to be an indoor contaminant in most cases. It is, instead, used as an indicator of sufficient outdoor air. Section 4.79 of the OH&S regulations states that carbon dioxide is considered a marker indicator of sufficient outdoor air, not as a toxic air contaminant for which the exposure limit in Table 5-4 would apply. WorkSafeBC requires indoor air to be within 650 ppm of outdoor air (650 ppm + 350 ppm = 1000 ppm) unless it can be confirmed an adequate supply of outdoor air is provided to the workplace in accordance with Table 2 of ASHRAE Standard 62-1989. ASHRAE Standard 62-1989, Ventilation for Acceptable Indoor Air Quality, recommends a minimum ventilation rate of 10 L/s per person to ensure good IAQ in an office and or a level of 1000 ppm carbon dioxide or less.

If want to make sure you have good indoor air quality in your home or workplace carbon dioxide should be monitored. ABM Environmental can help with carbon dioxide testing or other more comprehensive air quality testing services. Call us for a phone consultation at (604) 568-5177 or fill out the Online Assessment Form to receive more information. See Indoor Air Quality to learn more about the ABM Environmental indoor air quality testing services.

ABM Environmental carbon dioxide air quality testing service areas include Abbotsford, Burnaby, Chilliwack, Coquitlam, Delta, Langley, Maple Ridge, Mission, New Westminster, North Vancouver, Pitt Meadows, Port Coquitlam, Port Moody, Richmond, Squamish, Surrey, Vancouver, West Vancouver, Whistler and White Rock.

 

Top 10 Indoor Air Quality Testing Questions

May 16th, 2015

These are the Top 10 Indoor Air Quality Testing Questions you should ask an indoor air quality testing company before getting air quality assessment done.

1. Who will perform the indoor air quality testing?

Is the indoor air quality technician certified and trained to do indoor air quality testing? Has the indoor air quality technician completed at least 1000 or more indoor air quality assessments? Is indoor air quality testing your primary business?

ABM Environmental’s Answer: An ABM Environmental indoor air quality assessment will be completed by a senior indoor air quality professional who is trained and certified to do indoor air quality assessments including experience performing at least 2000 indoor air quality assessment services in both residential and commercial buildings. Indoor air quality testing is ABM Environmental’s primary business.

2. Can you provide a full range of residential and commercial indoor air quality tests?

Are you able to meet my specific needs for indoor air quality testing? Can you provide the proper indoor air quality tests to give me the information I need to assess my indoor air quality?

ABM Environmental’s Answer: ABM Environment’s indoor air quality testing services can provide tests for many different contaminants, buildings and situations. Each of our indoor air quality assessments is customized for the client’s specific needs. We usually start with a free phone consultation to discuss your specific situation to propose an air quality assessment that will provide you with the information you need. 

3.  Are your indoor air quality testing services confidential and discrete?

Does the indoor air quality technician show up with a marked vehicle that will let my neighbours know I am having indoor air quality testing done? Do you provide a confidential indoor air quality testing report that is not released to anyone other than myself unless permission is granted to release the indoor air quality testing report?

ABM Environmental’s Answer: We only use unmarked vehicles and our indoor air testing services are discrete. Your neighbours do not need to know you are having indoor air quality testing completed. We do not release the indoor air quality testing reports to anyone without the client’s permission first.

4. How much will the indoor air quality testing service cost?

Can you quote me a fixed price for the indoor air quality testing? Does your indoor air quality testing cost quoted include all fees? Are you going to add additional fees once you show up for the indoor air quality testing?

ABM Environmental’s Answer: All ABM Environmental’s indoor air quality testing services are quoted as a fixed price. There are never extra charges added when onsite or after the indoor air quality testing. The price we quote prior to the indoor air quality testing service is the price you pay.

5. How quick can you do my indoor air quality testing?

When can you do the indoor air quality testing? Can I get the indoor air quality testing done in the next 1 to 2 days? Are you going to show up for the indoor air quality testing on time? Can you provide an exact time you will perform the indoor air quality testing so I don’t have to wait around all day for the technician?

ABM Environmental’s Answer: We can normally provide an indoor air quality testing service within 1 to 2 business days of you calling and setting up an appointment. We always set up a specific time to do the indoor air quality testing and we show up on time.

6. Are you going to provide a report with the results from the indoor air quality testing?

Are you going to send an indoor air quality testing report after the indoor air quality testing is complete with easy to an understand report? When will the indoor air quality testing report be sent? Will I get the indoor air quality testing report within 1 business day of the lab results being ready?

ABM Environmental’s Answer: For an indoor air quality testing service we will provide a testing report within 1 business day or if lab testing is required within 1 business day of the lab results being ready. We will provide an easy to understand report with the results of the testing parameters interpreted. 

7. What equipment will you use for the indoor air quality testing?

Does the indoor air quality testing technician have proper testing equipment such as a calibrated air quality meters and proper sampling media?

ABM Environmental’s Answer: We use state of the art indoor air quality monitoring equipment and when lab testing is required we submit samples under chain of custody to a third party labs to make sure the testing is the most accurate possible.

8.  Can you provide other complimentary services other than indoor air quality testing?

If I have an indoor air quality problem after the indoor air quality testing is complete can your company help with the air quality problem? Can you provide various types of air quality assessments if I want a more comprehensive air quality assessment?

ABM Environmental’s Answer: We can provide a range of indoor air quality testing services and remediation of indoor air quality if required. 

9. As an indoor air quality testing company are you accredited with the Better Business Bureau?

Does your company have BBB accreditation as an indoor air quality testing company? Does your company have an A+ rating with the BBB as an indoor air quality testing company proving you have satisfied customers?

ABM Environmental’s Answer: We are fully accredited with the BBB as long time members and we have an A+ rating with the BBB.

10.  Are the indoor air quality testing samples collected that require laboratory analysis analyzed by an accredited third party laboratory?

Do you use accredited third party labs that specialize in air quality analysis? Do you use spore traps to test mold spore types in the air which identifies the mold type by mold group including the more toxic species such as Stachybotrys (toxic black mold)?

ABM Environmental’s Answer: All our indoor air quality samples that require laboratory analysis go to an accredited  third party laboratory that specialize in indoor air quality sample analysis. We provide a certificate of laboratory analysis with all services that require laboratory analysis. When mold testing is part of the indoor air quality assessment we use spore traps to test the air for mold spore types which identifies the mold type by mold group including the more toxic species such as Stachybotrys (toxic black mold).

If you require indoor air quality testing in your home or workplace ABM Environmental can help. Call us for a phone consultation at (604) 568-5177 or fill out the Online Assessment Form to receive more information. See Indoor Air Quality to learn more about the ABM Environmental indoor air quality testing services.

ABM Environmental indoor air quality testing service areas include Abbotsford, Burnaby, Chilliwack, Coquitlam, Delta, Langley, Maple Ridge, Mission, New Westminster, North Vancouver, Pitt Meadows, Port Coquitlam, Port Moody, Richmond, Squamish, Surrey, Vancouver, West Vancouver, Whistler and White Rock.

 

Formaldehyde Air Quality Testing Vancouver

May 16th, 2015

Building materials and consumer products can emit formaldehyde. Testing indoor air quality for formaldehyde often indicates formaldehyde levels tested in the air are higher than Health Canada guidelines. Excessive levels of formaldehyde in laminate flooring and formaldehyde in hardwood flooring has recently been in the news. When formaldehyde levels are tested to be high it is known to be dangerous to human health. The glues used in laminate and hardwood flooring are known to contain and off gas formaldehyde. Through air quality testing for formaldehyde it can be determined if formaldehyde levels are too high or if formaldehyde is at safe levels.

The CBS news program 60 Minutes ran a segment on dangerous levels of formaldehyde in laminated floor. The 60 Minutes segment claimed the largest retailer of hardwood flooring in North America was selling flooring with possibly toxic levels of formaldehyde. Formaldehyde is present in the glue used to hold together the flooring. The 60 Minutes segment claimed that 30 out of 31 Chinese laminated wood samples sold by the retailer they investigated failed to meet safe level standards for formaldehyde set by the California Air Resources Board.

In Canada the HPVA, an industry association that represents some Canadian and American flooring manufacturers went into a retail stores and grabbed a sample of Chinese made flooring and claim six out of eight failed and the levels of formaldehyde were two to three times over the line.

Formaldehyde is a known to cause cancer and other ailments including skin and breathing problems. Formaldehyde is used in the manufacture of pressed wood products, furniture, adhesives, paints, wood finishes, glue and preservatives. Formaldehyde can leak out from these products in gaseous form, and be inhaled. Often people don’t smell formaldehyde even when it’s present at hazardous levels.

Children are more susceptible to formaldehyde than adults. Infants crawling on the floor can be particularly at risk. Children also breathe in more air relative to their small body sizes than adults. Symptoms from formaldehyde exposure include dry or sore throat, nosebleeds, headaches, fatigue, memory and concentration problems, nausea, dizziness, breathing problems, eye irritation and asthma attacks.

If you are concerned about formaldehyde levels in your home or office ABM Environmental can test the air quality to determine levels of formaldehyde present and compare them to Health Canada guidelines or WorkSafeBC guidelines for formaldehyde in the air. Call ABM Environmental at 604-568-5177 to arrange an assessment or see Indoor Air Quality to learn more about indoor air quality testing for formaldehyde or other contamiants. You can also complete our online assessment form to get more information on formaldehyde air quality testing.

ABM Environmental formaldehyde testing and other indoor air quality testing service areas include Abbotsford, Burnaby, Chilliwack, Coquitlam, Delta, Langley, Maple Ridge, Mission, New Westminster, North Vancouver, Pitt Meadows, Port Coquitlam, Port Moody, Richmond, Squamish, Surrey, Vancouver, West Vancouver, Whistler and White Rock.

 

Top 10 Mold Inspection Questions

May 16th, 2015

These are the top 10 questions you need to ask before hiring a mold inspection company to perform a mold inspection.

1. Who will perform the mold inspection?

Is the mold inspector certified and trained to do a mold inspection? Has the mold inspector completed at least 1000 or more mold inspections? Is the mold inspector a certified thermographer and will they use a thermal imaging camera as part of the mold inspection? Are mold inspections your primary business?

ABM Environmental’s Answer: ABM Environmental will send a senior environmental professional who is trained and certified to perform mold inspections and will have experience performing at least 2000 mold inspections in both residential and commercial buildings. Our mold inspections include thermal imaging so our certified mold inspection professional will also be a Certified Level I Thermographer. Performing mold inspections is ABM Environmental’s primary business.

2. Is the mold inspection process non-destructive and non-invasive?

Are you going to remove walls or other building materials during the mold inspection that will require repair after the mold inspection?  Can you provide a non-destructive and non-invasive mold inspection that will still be able to properly assess the building for mold?

ABM Environmental’s Answer: Our mold inspections are non-invasive. We use sophisticated equipment that does not require removal of walls or other building materials to assess for mold during a mold inspection.

3.  Are your mold inspection services confidential and discrete?

Does the mold inspector show up with a marked vehicle that will let my neighbours know I am having a mold inspection? Do you provide a confidential mold inspection report that is not released to anyone other than myself unless permission is granted to release the mold inspection report?

ABM Environmental’s Answer: We only use unmarked vehicles and our mold inspections are discrete and confidential. Your neighbours do not need to know you are having a mold inspection. We do not release the mold inspection reports to anyone without permission first.

4. How much will the mold inspection service cost?

Can you quote me a fixed price for the mold inspection? Does your mold inspection cost quoted include all fees? Are you going to add additional fees once you show up for the mold inspection?

ABM Environmental’s Answer: All our mold inspection services are quoted as a fixed price. There are never extra charges added when onsite or after. The price we quote prior to the mold inspection is the price you pay.

5. When can you do the mold inspection?

How quick can you do my mold inspection? Can I get the mold inspection done in the next 1 to 2 days? Are you going to show up for the mold inspection on time? Can you provide a specific time you will perform the mold inspection so I don’t have to wait around all day for the mold inspector?

ABM Environmental’s Answer: We can normally provide a mold inspection within 1 to 2 business days of you calling us and setting up an appointment. We always set up a specific time to do the mold inspection and we show up on time. 

6. Do I get a report from the mold inspection and when will I get the report?

Are you going to send a mold inspection report after the mold inspection is complete? When will the mold inspection report be sent? Will I get the mold inspection report within 1 business day of the mold inspection or within 1 day of lab results being ready?

ABM Environmental’s Answer: For a mold inspection we will provide an inspection report within 1 business day of the mold inspection completion or within 1 day of lab results being ready if testing is done during the mold inspection.

7. What equipment will you use for the mold inspection?

Does the mold inspector have proper mold inspection equipment such as a thermal imaging camera, non-invasive moisture meter, humidity meter, HID lighting and mold sampling equipment?

ABM Environmental’s Answer: We use high definition thermal imaging cameras, non-invasive moisture meters, humidity meters, HID lighting and mold sampling equipment on our mold inspections to make sure you have the most accurate inspection possible.

8.  Can you provide other complimentary services other than mold inspections?

If a mold problem is discovered after the mold inspection can your company help with the mold problem? Does your company provide mold testing and mold removal services? Can you provide other types of air quality assessments if I want a more comprehensive air quality assessment for contaminants other than mold?

ABM Environmental’s Answer: We can provide a range of mold testing and removal services if required and a more comprehensive air quality assessment including many other common air contaminants.

9. As a mold inspector are you accredited with the Better Business Bureau?

Does your company have BBB accreditation as a mold inspector? Does your company have an A+ rating with the BBB as a mold inspector?

ABM Environmental’s Answer: ABM Environmental is fully accredited with the BBB as long time members and we have an A+ rating.

10.  If mold testing is done during the mold inspection is the analysis performed by an accredited third party laboratory?

Do mold samples go directly to a local third party laboratory that specialize in mold analysis? Do you provide a certificate of laboratory analysis with all mold testing services? Do you use spore traps to test the air for mold spore types which identifies the mold type by mold group including the more toxic species?

ABM Environmental’s Answer: All our mold samples go directly to a local third party laboratory that specialize in mold analysis. We provide a certificate of laboratory analysis with all mold testing services. We use spore traps to test the air for mold spore types which identifies the mold type by mold group including the more toxic species such as Stachybotrys (toxic black mold).

If you need a mold inspection in your home or workplace ABM Environmental can help. Call us for a phone consultation at (604) 568-5177 or fill out the Online Assessment Form to receive more information. See Mold Inspections & Testing to learn more about the ABM Environmental mold inspection process.

ABM Environmental mold inspection service areas include Abbotsford, Burnaby, Chilliwack, Coquitlam, Delta, Langley, Maple Ridge, Mission, New Westminster, North Vancouver, Pitt Meadows, Port Coquitlam, Port Moody, Richmond, Squamish, Surrey, Vancouver, West Vancouver, Whistler and White Rock.

 

Attic Mold Assessments & Removal in Metro Vancouver

March 28th, 2014

Mold in attics is common in Metro Vancouver buildings. If you have mold in your Vancouver attic you want it dealt with before the attic mold gets worse. Attic mold problems in Vancouver will not just go away on their own. In most cases attic mold is caused by poor ventilation in the attic. Attic ventilation is critical to remove humidity in Metro Vancouver attics. Due to our damp conditions in the Vancouver area attic mold will form quickly if the ventilation system is restricted. Attic mold will continue to grow until the attic ventilation system is fixed.

Attic mold can usually be easily detected from the black staining present on the underside of the roof sheathing. Rusty nails and black drip marks on the top of insulation indicate high humidity levels and the potential for attic mold. In addition to poor ventilation, roof leaks and improperly vented fans are common causes of attic mold. If you have past leak issues or fan duct issues you may have an attic mold problem.

It is important to properly assess the cause of the attic mold prior to removal of the attic mold. ABM Environmental uses sophisticated equipment to assess moisture, mold growth and the cause of mold growth in attics. The attic ventilation system must be properly evaluated. Mapping out the venting system to determine if free venting is taking place is necessary. The open area and distribution of all the vents must be evaluated. The attic insulation placement is critical to make sure it is not blocking airflow. An assessment should include measurements of the temperature, dew point, and relative humidity. Surveying for moisture to determine the moisture content of the wood structures and sheathing is very important. Ideally the fan ducts from the bathroom, dryer and stove top should vent out the roof top to prevent humid air from entering the attic.

ABM Environmental specializes in assessing and remediating attic mold and attic ventilation problems in houses, townhouses and strata or condo buildings throughout Metro Vancouver and the Fraser Valley. In most cases attic mold can be cleaned in a single family house or townhouse in one day or less. Certified professional cleaning of attic mold is very important to protect the resale value of any home. Call us for a phone consultation at (604) 568-5177 or fill out the Online Assessment Form to receive more information. See Mold Inspections & Testing to learn more about the ABM Environmental mold inspection process.

ABM Environmental’s service areas include Abbotsford, Burnaby, Chilliwack, Coquitlam, Delta, Langley, Maple Ridge, Mission, New Westminster, North Vancouver, Pitt Meadows, Port Coquitlam, Port Moody, Richmond, Squamish, Surrey, Vancouver, West Vancouver, Whistler and White Rock.

 

New Building Air Quality Testing Metro Vancouver

March 25th, 2014

New buildings or buildings with recent renovations in Metro Vancouver often have air quality problems related to the new materials used in the construction or renovation of the building. This is not a unique air quality problem to Metro Vancouver buildings but since we have a lot of new buildings and recently renovated buildings in Metro Vancouver it is a concern for many residents in the Vancouver area.

Air Quality testing in a new building or building recently renovated in Vancouver typically includes Carbon Dioxide,  Carbon Monoxide, Total Volatile Organic Compounds (VOCs), Formaldehyde, Particulate & Dust, Combustible Gases and Relative Humidity.

Carbon Dioxide concentrations in the indoor air can provide a good indication of the ventilation rate and the baseline air quality of an indoor space.

New buildings contain a large variety of Volatile Organic Compound sources such as the new building materials and even new furniture. Volatile Organic Compounds come from these products that produce chemical vapours into the air. When the organic vapours are produced or off gassed in an indoor environment they can build up in the indoor air and negatively impact air quality.

Many new building materials emit formaldehyde into the indoor air. Plywood, pressed wood products, adhesives, paints, and wood finishes may contain formaldehyde. Formaldehyde is a known irritant to people and a known carcinogen.

Drains, sinks, toilets, natural gas pipes and HVAC systems can be sources of combustible gases that may be entering the indoor space and impacting indoor air quality.

Excessive levels of particulates from construction can cause allergic reactions, such as dry eyes, nose, throat, and skin irritation, coughing, sneezing and respiratory difficulties.

ABM Environmental can conduct the necessary indoor air quality testing for your new building or and building with recent renovations. Call ABM Environmental at 604-568-5177 to arrange an assessment or see Indoor Air Quality to learn more. You can also complete our online assessment form to get more information.

ABM Environmental’s service areas include Abbotsford, Burnaby, Chilliwack, Coquitlam, Delta, Langley, Maple Ridge, Mission, New Westminster, North Vancouver, Pitt Meadows, Port Coquitlam, Port Moody, Richmond, Squamish, Surrey, Vancouver, West Vancouver, Whistler and White Rock.

 

Can Toxic Mold be in a New House?

October 14th, 2010

Can you have a mold problem is your brand new house? Absolutely, in some cases new houses can have a more significant mold problem than an old house. If proper construction protocols are not followed during construction mold can contaminate the house without you knowing about it.

I came across this news story that illustrates how serious the problem can be.

How do you know if your new house has a hidden mold problem potentially creating a health problem? Have the air tested for mold. See Mold Testing for more information. Also see the previous post on this blog on some of the reasons new houses have mold problems.

ABM Environmental mold assessment service areas include Abbotsford, Burnaby, Chilliwack, Coquitlam, Delta, Langley, Maple Ridge, Mission, New Westminster, North Vancouver, Pitt Meadows, Port Coquitlam, Port Moody, Richmond, Squamish, Surrey, Vancouver, West Vancouver, Whistler and White Rock.

Get a Free Phone
Consultation with an
Indoor Environmental Expert
Vancouver BC
(604) 568-5177
Outside Metro Vancouver
Toll-Free 1 (877) 852-9416
Online Assessment Form
Click Here